Het post-holiday-gevoel

Een fotoalbum van je zomerreis? Of alvast een volgend tripje plannen? Online kom ik deze weken allerlei adviezen tegen over hoe je het zorgeloze vakantiegevoel kan vasthouden. Enerzijds zijn het berichten met een commerciële achtergrond. Anderzijds registreert mijn ‘online-bubbel’ tips in de sfeer van mindfulness: hoe ik straks in de dagelijkse hectiek rust kan blijven ervaren.

Nou is mindfulness niet direct een woord dat populair is bij de jongeren met wie ik werk. “Dat is meer iets voor mijn moeder”, zei een jongen eens heel duidelijk. “Zij doet ook aan yoga enzo.” En de luiken gingen weer dicht. Voor hem begon de stress van het schooljaar weer, en school was per definitie een struggle to survive. Hij was al direct in de piekerstand: welke ellende stond hem dit jaar te wachten?

Ouders benoemen het vaak: “In de vakantie heb ik een totaal ander kind thuis. Ik zie hem weer open en ontspannen zijn, zoals ik hem lang niet heb gezien.” Zodra het woord ‘school’ valt, trekt er een schaduw over het gezicht. Een taboe-woord. Ver weggedrukt. De zondagavond-buikpijn. Psychologen hebben het zelfs al over het PHS: het post-holiday-syndroom.

Mijn leerlingen en ouders stuur ik nooit nieuwsbrieven met algemene adviezen. Ik heb het al helemaal niet over syndromen. Wat ik aan de start van het schooljaar wél doe, is de jongeren vragen naar hun energiehuishouding. Wat zijn jouw glimmers, de dingen waarvan jij energie krijgt? Welke triggers heb je, dingen die jou leegzuigen? Samen kijken we naar eigen invloed op glimmers en triggers. Wat heb je te accepteren en wat kun je veranderen? Hoe kun je flexibeler omgaan met je vaste overtuigingen en invloed proberen te pakken? Is dat te vertalen naar concrete acties voor de komende week? Wat ga je uitproberen?

Ik ben benieuwd welke acties mijn leerlingen gaan verzinnen om het vakantiegevoel te behouden. Stiekem zijn die advieslijstjes in de mindfulness-artikelen in mijn mailbox best handig. Ik maak er een creatieve inspiratiekaart van voor leerlingen die het moeilijk vinden om zelf acties te verzinnen. Een opstapje voor een gesprek dus. Laat dat knutselen van die inspiratiekaarten nou precies één van mijn eigen glimmers zijn!